FC Oegstgeest raakt verder achterop bij Aarlanderveen (plus podcast)

Vierde klasse A (zaterdag)- De weg is nog lang, maar het heeft er alle schijn van dat het seizoen van FC Oegstgeest weer langer gaat duren. De fusieclub, opgebouwd uit de VV en UDO, verloor de topper op eigen veld van Aarlanderveen (0-1) en het verschil tussen de beide teams liep daardoor op naar zeven punten. De ploeg van Arjen Linstra lijkt te sterk om heel veel steken te gaan laten vallen en dus zou het maar zo kunnen zijn dat de ploeg van Huig Jan Heeringa straks weer op zal moeten draven voor de nacompetitie. Het onderlinge duel maakte duidelijk dat deze twee ploegen terecht de dienst uitmaken in deze klasse, maar vooralsnog moet de FC passen voor wat betreft de koppositie en die tik kwam best hard aan op De Voscuyl. Een gelijkspel had de verhouding ook meer recht aan gedaan, maar daar hadden de bezoekers uiteraard lak aan.

Beide ploegen waren vooraf nog ongeslagen. Aarlanderveen morste slechts eenmaal punten met een gelijkspel tegen Alphense Boys, terwijl de brigade van Heeringa al drie keer een gelijkspel had moeten toestaan. De Katwijkse trainer was dan ook van mening, nog voor de wedstrijd, dat zijn ploeg hoe dan ook niet mocht verliezen om geen grotere problemen te krijgen in de achtervolging. Van met af aan was duidelijk dat het duel der grootmachten in de vierde klasse er toe deed. Beide ploegen weigerden al teveel ruimte weg te geven en er werd gestreden voor elke meter. Daardoor ontstond er een boeiend duel en die constatering bleef aan tot de laatste minuut. Een topper derhalve zoals een topper ook gespeeld moet worden.

Het leidde al met al wel tot een eerste helft waarin weinig kansen konden worden gecreëerd. Dit om de simpele reden dat er van krachtsverschil weinig te merken was. De bezoekers kregen het eerste wapenfeit op het conto. Jorn Poelwijk, al jaren een vaste waarde bij de Aarlanderveners, testte Peter Messemaker met een kopbal. Met een stijlvolle redding werd de openingstreffer voorkomen. Even later claimde de thuisploeg een strafschop. Lars van Bommel vond Danny Wenink, die echter werd gestuit door Mike Busse. De scheidsrechter vond de overtreding op dat moment niet ernstig genoeg en zo kwam de koploper met de schrik vrij.

Pas na een halfuur dook Adil Harfaoui pas weer op in kansrijke positie. De middenvelder had evenwel teveel tijd nodig. Even later vond Abel Bormans het zijnet na voorbereidend werk van Wenink. Kort voor rust doken Joep van Tulder en Wenink op voor de ogen van Maico du Chatinier, maar de sluitpost toonde zich betrouwbaar en zo konden de ploegen na vijfenveertig minuten even gaan rusten bij een doelpuntloze tussenstand.

Na de rust bleef het duel onderhoudend en bleven de ploegen elkaar nauwelijks iets ontlopen. De eerste kans was voor Poelwijk, na een defensief misverstandje achterin bij de nummer twee. Zijn inzet ging echter naast en over, waarna FC Oegstgeest kort daarna dacht op 1-0 te komen. Een vrije trap van Harfaoui kwam uit op het hoofd van Wenink, die de bal richting de uiterste hoek stuurde. Helaas voor hem was de doelman andermaal op zijn post om een achterstand te voorkomen.

Ook de volgende kans was voor de mannen van Heeringa. Harfaoui had een sterke actie in huis en krulde de bal naar de verste hoek. Dit keer hoefde Du Chatinier niet op te treden, omdat de bal naast ging. Een voorsprong voor de uitdager leek in de maak, maar halverwege de tweede heft was het plots raak voor de gasten. Een voorzet van Poelwijk kon er niet uit worden gehaald en daardoor kon de ingevallen Reaunu Waandels tamelijk vrij gelaten de 0-1 binnen werken. Het leidde tot een hevig feestje bij de dug-out van Aarlanderveen, omdat de ploeg zich besefte dat een zege bij de concurrent wel heel welkom zou zijn in de titelrace.

Heeringa bracht vervolgens Bob den Hollander om meer aanvallende impulsen toe te voegen aan het recept bij de thuisploeg en even later werd Daniel van Vliet gebracht om potten te breken. Van Tulder werd eraf gehaald en dus koos de trainer van de Oegstgeestenaren niet voor een extra aanvaller. Het leverde in de slotfase nog één serieuze kans op. Wenink speelde zich knap vrij, maar zijn poging was niet overtuigend genoeg om de doelman te verrassen. De FC bleef wel aandringen, maar Aarlanderveen gaf niets meer weg en zo leed de fusieclub de eerste nederlaag. Daarmee is de competitie nog niet beslist uiteraard, maar zeker is dat Aarlanderveen veruit de beste papieren heeft en dat er een wondertje nodig lijkt voor de zo gewenste titel van de Voscuyl-bewoners.

FC Oegstgeest-Aarlanderveen 0-1 (0-0). 68. Waandels 0-1. Scheidsrechter: Kaijen. Toeschouwers: 250.

FC Oegstgeest: Messemaker, Lichtenbeld, Solleveld, Gianfiglio, Van der Spek, Harfaoui, Nieuwenburg (70.Den Hollander), Van Bommel (80.Bayram), Bormans, Van Tulder (75. Van Vliet), Wenink.

Na afloop werd er nog ruimschoots gesproken met centrale verdediger Vincent Solleveld. Het gesprek is hier te beluisteren: