HomeVierde klasseFC OegstgeestPenaltytrauma duurt voort; Oegstgeest blijft vierdeklasser

Penaltytrauma duurt voort; Oegstgeest blijft vierdeklasser

-

Nacompetitie (derde/vierde klasse)- -Vol ontzetting sloegen de speelsters van Vrouwen 1, vaste supporters bij uit- en thuiswedstrijden van Oegstgeest, de handen voor de ogen toen Joep van Tulder de vijfde penalty hoog over schoot. Dat hij ogenschijnlijk nonchalant was komen aanlopen en dito ongeconcentreerd zijn aanloop nam voorspelde al niet veel goeds. Siveo’60 verdediger Bastiaan Brak benutte vervolgens de strafschop wel en schoot daarmee zijn ploeg naar de volgende ronde. Oegstgeest bleef onthutst en mentaal gebroken achter. Het penaltytrauma  had een nieuw hoofdstuk gekregen.

Het begon allemaal nog goed voor de thuisploeg. Het wachtte een kwartiertje rustig af om te zien wat voor vlees men vandaag nu weer in de kuip had. Siveo’60 deelde eerst wat plaagstootjes uit waarna Oegstgeest allengs het betere van het spel kreeg. Absoluut hoogtepunt van de eerste helft was een sublieme aanval van Oegstgeest die voor de 1-0 zorgde. Roy Dijkstra stuurde de sprintende Steven Apcar de diepte in die de bal bij de achterlijn laag voor gaf waar Abel Bormans op de goede plek opdook om het leer hoog in de touwen te jagen. Het was een voorbeeld van de voetballende potentie die de mannen van Huig-Jan Heeringa in huis hebben. In de laatste minuut gaf Bormans nog eens een staaltje van de individuele kwaliteit: hij dolde twee tegenstanders eenvoudig en stond alleen voor keeper Eric Streng. Een 2-0 op dat moment had de wedstrijd wellicht kunnen beslissen. Het missen van kansen had Oegstgeest dit seizoen eerder de das omgedaan en ook nu weer bracht het zichzelf in de grootste problemen, omdat Bormans de koelte miste om de bal in het doel te schieten.

Oegstgeest zakte voetballend ver weg en ver terug in de tweede helft. Lex Heemskerk hierover: ,,We zijn in de tweede helft gestopt met voetballen en dat moet je natuurlijk niet doen. Veel kansen kreeg Siveo’60 niet, maar dan valt toch dat doelpunt en dan moet je nog een half uur doorvoetballen.” Mark Tetteroo: ,,We speelden om die 1-0 vast te houden. Dat ging lang goed, want de tegenstander zorgde amper voor dreiging. Uiteindelijk benutten zij dan toch dat ene kansje. We slaagden er niet in om onder hun druk vandaan te voetballen.”

De thuisploeg groepeerde zich vooral rondom het eigen strafschopgebied en leek uiteindelijk met slechts een spits te spelen. Siveo’60 speelde hier slim op in door met een driemansachterhoede te voetballen. De thuisclub riep het onheil over zich heen. Het wachten was op een doelpunt van de Zegvelders ,dat ook niet uit bleef. De 1-1 bij het eindsignaal van de zeer strikt volgens de regels fluitende scheidsrechter Van der Maat was dan ook een terechte stand te noemen. Een teleurstelling voor de Oegstgeest aanhang die op basis van de eerste helft een relatief makkelijke zege van hun club verwachtte.

Het werd nog erger voor de thuisploeg toen Gerwin Verlaan uit een onoverzichtelijke situatie de bal binnen gleed: 1-2. Oegstgeest zette alles vanzelfsprekend op de aanval om een late gelijkmaker te forceren in de verlenging. De bezoekers uit Zegveld kregen zeeën van ruimte maar deelden de knock-out niet uit. Sterker nog: in de allerlaatste minuut ramde Bob den Hollander de bal tegen de binnenkant van de paal die vervolgens voor de voeten van Heemskerk belandde. De mee opgekomen verdediger: ,,Je staat met veel mensen voor het doel en dan moet je mazzel hebben als de bal voor je voeten valt. Dat had ik en kon vervolgens mijn voet er tegen zetten.”

De 2-2 op dat moment zorgde voor een ware explosie van vreugde van Oegstgeestse kant, vrijwel onmiddellijk gevolgd door een gevoel van twijfel: penalty’s, daar had de club vorig heel slechte ervaringen mee. Het zwartste scenario kwam inderdaad uit en Oegstgeest staat ook dit seizoen weer met lege handen: ,,Als je drie keer mist is dat gewoon teveel. Lucas stopt er knap nog twee van Siveo, maar dat baatte niet. Heel frustrerend, aldus Heemskerk. Ook Tetteroo heeft enorm de smoor in: ,,Wéér laten we het uit onze vingers glippen. Een heel seizoen speel je om promotie af te dwingen en nu laten we het weer liggen. Super dat Lucas er twee stopt trouwens. Het was niet genoeg omdat wij maar liefst drie keer misten.”

Tetteroo en Heemskerk stoppen bij Oegstgeest 1. Men kan zich afvragen of iedereen binnen de selectie het kan opbrengen om nog een jaar in de vierde klasse te voetballen, zeker als er aan hen getrokken wordt. Lars van Bommel komt in ieder geval de gelederen versterken. Of dat genoeg is zal de tijd leren. De nieuwe selectie zal spoedig bekend worden. Maar eerst worden de wonden andermaal gelikt op De Voscuyl.

Oegstgeest-Siveo’60 1-1 (1-0), 2-2 na verlenging. . Siveo’60 wint na strafschoppen

Bormans 1-0, Blonk 1-1, G. Verlaan 1-2, Heemskerk 2-2. Scheidsrechter: Van der Maat. Toeschouwers: 200

Oegstgeest: Van der Meij, Heemskerk, Noort, Bayram, Apcar, Tetteroo, Harfaoui (75. Van der Spek), Dijkstra, Van Tulder, Elkerbout (65. Den Hollander), Bormans.

Siveo’60: Streng, Hageman (46. Martijn Verlaan), Brak, De Kruijf, De Jong, Sjoerd Blonk (77. Kastelein), Gerwin Verlaan, Fierens, Erike Verlaan, Groenendijk, Luuk Blonk.