vrijdag, maart 29, 2024
HomeOverigKNVB nieuwsWel of geen voetbal onder winterse omstandigheden

Wel of geen voetbal onder winterse omstandigheden

-

De komende dagen en in het aankomende weekend wordt het koud en in grote delen van Nederland wordt zelfs sneeuw voorspeld. Normale grasvelden worden dan al snel onbespeelbaar, maar hoe zit het eigenlijk met kunstgras? In onze zoektocht naar het antwoord kwamen we uit op de site van de KNVB en die stellen dat het vooral afhangt van het type winterweer. Wij lopen de verschillende typen even langs en de gevolgen die het heeft op de bespeelbaarheid van een kunstgrasveld.

Vorst

Bij alleen (droge) vorst is er in principe weinig aan de hand. Het meest gebruikte kunstgras is gemaakt van Polyethyleenvezel en kan goed tegen vorst. Voor de rubberen korrels geldt hetzelfde. Het enige wat er kan gebeuren is dat het veld wat harder wordt, omdat het materiaal door de vorst stugger wordt. De meest moderne kunststofkorrels (TPE) veranderen zelfs onder zeer koude weersomstandigheden nauwelijks. Zo lang de gevoelstemperatuur niet onder de -15 komt hoeft er niet afgelast te worden.

Rijp

Wanneer de luchtvochtigheid hoger is en de waterdamp uit de lucht neerslaat en aan het gras vriest ontstaat er een witte aanslag. Dit wordt rijp genoemd. Wederom vormt het geen gevaar voor het kunstgras, maar het veld wordt mogelijk wel gladder. Rijp ontdooit wel relatief snel en is ook met sleepnetten te verwijderen. Afgelasting door rijp lijkt dus vrij onwaarschijnlijk.

Ijzel

IJzel is regen die bevriest wanneer het in aanraking komt met een bevroren oppervlak. Er kan zich een ijslaagje vormen en hierdoor wordt het veld glad. Het duurt normaliter enkele uren voordat ijzel ontdooit, maar soms duurt het ook veel langer. IJzel kan wel tot afgelastingen leiden, omdat de kans op uitglijden tot gevaarlijke situaties zorgt. Het is dus vooral zaak om te beoordelen hoe glad het veld daadwerkelijk is. Het kunstgras kan het wel hebben.

Sneeuw

Ook sneeuw zal de kwaliteit van het kunstgras niet verslechteren. Toch wordt de kans op regelmatig uitglijden extreem groot en is het raadzaam behoorlijk besneeuwde velden niet te bespelen. Het bespelen van een besneeuwd veld vergroot de kans dat de sneeuw in de mat en rubber wordt getrapt. Wanneer de temperatuur dan iets stijgt en vervolgens weer zakt onstaat er een grote ijsplaat. Dan veranderd voetbal opeens in dancing on ice en begint jullie rechtsback rondjes 34,10 sec te rijden.

Sneeuwruimen en strooien

Sneeuwruimen met sneeuwscheppen en andere apparatuur wordt afgeraden. Het kan schade toebrengen aan de kunstgrasmat. Daarbij loop je de kans dat er veel korrel mee wordt geschoven, waardoor je die later weer moet gaan aanvullen. Vorst bestrijden met zout of pekel wordt ook afgeraden. Tijdens het dooien komt het zout in de bodem en mogelijk in het grondwater, wat niet goed is voor het milieu. Nog belangrijker om het niet te gebruiken zijn de voorschriften van veel kunstgrasleveranciers. Mocht u door het strooien van zout of andere chemische middelen problemen met de mat krijgen dan vervalt mogelijk de garantie.

En dan nu afwachten wat het weer gaat doen. Mocht het echt gaan sneeuwen dan zullen inderdaad veel wedstrijden afgelast worden. Of ijzel afgelastingen gaat veroorzaken is vooral afhankelijk van het tijdstip dat de dooi intreedt. Hoe dan ook, succes alvast!

Bron: KNVB

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read