dinsdag, april 16, 2024
HomeZaterdagDerde klasseSJZ pakt drie belangrijke punten en behoudt zicht op plek 6

SJZ pakt drie belangrijke punten en behoudt zicht op plek 6

-

Derde klasse A (zondag) – Op de dag dat Mathieu van der Poel wereldkampioen veldrijden werd, Kiki Bertens een prestigieus WTA-toernooi in Rusland won en Suzanne Schulting wederom de beste was op de 1000 meter shorttrack, pakte SJZ drie belangrijke punten tegen AVV Alpen. Dankzij deze drie punten blijft de felbegeerde zesde plek, met nog twee wedstrijden te spelen, in het zicht. SJZ heeft het echter niet meer in eigen hand om uiteindelijk in de kampioenspoule terecht te komen. ,,Het enige dat we nu nog kunnen doen is zelf de punten pakken en hopen dat de concurrentie punten verspeelt”, gaf een altijd strijdbare trainer Ludo Pistorius aan.

Na de zeperd van vorige week tegen Graaf W II VAC (0-3) begon SJZ met weinig zelfvertrouwen aan de wedstrijd. Alphen daarentegen blaakte, na drie gewonnen wedstrijden op rij, van het zelfvertrouwen en was volop in de race voor een plek bij de eerste zes. Alphen speelde in een 1:4:4:2 formatie. SJZ stelde daar een (aanvallende) 1:3:4:3 formatie tegenover. Ondanks het feit dat de bespiegelingen vooraf niet al te gunstig waren, nam SJZ van meet af aan het heft in handen. Met vlot lopende aanvallen werd de Alphense verdediging onder druk gezet. SJZ hield het spel goed breed en zo ontstond er met vlagen veel ruimte op het veld. SJZ speelde scherp en met druk vooruit wat resulteerde in een aantal mogelijkheden. Alphen moest het de eerste helft hebben van een beperkt aantal omschakelmomenten, maar feitelijk gezien werd de Zoeterwoudse keeper Mark van der Velde nooit echt op de proef gesteld. Dat de eerste helft zonder doelpunten eindigde was te wijten aan onvoldoende scherpte aan de kant van SJZ en goed keeperswerk aan Alphense zijde. Zo stond Corné Berg oog in oog met keeper Rick de Vries, had de sterk spelende Caleb van der Helm twee opgelegde kansen en ontbrak het ook bij Danny Pieterse aan scherpte voor het doel.

Onder het genot van een kopje koffie en een heerlijk stukje taart waren uw verslaggever en de bestuursleden van zowel SJZ als Alphen het met elkaar eens dat SJZ zich in de eerste helft tekort had gedaan. Zou dit wederom zo’n wedstrijd worden waarbij SJZ het betere van het spel had en toch uiteindelijk met lege handen stond?

De tweede helft kwam Alphen beter uit de kleedkamer waardoor er meer evenwicht in de wedstrijd kwam. Over en weer werden wat speldenprikjes uitgedeeld maar beide keepers hoefden hun kwaliteiten niet of nauwelijks aan te spreken. Na 65 minuten spelen, besloot trainer Pistorius de (overigens goed spelende) benjamin uit de selectie, Ricardo Rietkerken, te wisselen voor good old Joost Spierenburg. Het Zoeterwoudse fenomeen had precies zeven minuten nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Na een vlot lopende aanval werd Spierenburg aan de linkerzijde van het veld in de ruimte ingespeeld, kapte zijn tegenstander kinderlijk eenvoudig uit en wist met een droge schuiver in de verre hoek de uitstekend keepende De Vries te verschalken. Het spel was op de wagen! Alphen moest risico’s gaan nemen en SJZ kreeg steeds meer ruimte in de omschakeling. Tot teleurstelling van een ieder die SJZ een warm hart toedroeg, kwam Alphen twaalf minuten voor tijd, mede door matig optreden van de verdediging van SJZ, op gelijke hoogte door Yassine Yacoubi. Alphen rook bloed en SJZ moest de rug rechten. Voor beide ploegen was immers een overwinning een must. De ruimtes werden groot en het spel golfde op en neer. Dat SJZ uiteindelijk aan het langste eind trok was te danken aan Spierenburg. Na het maken van de openingstreffer was Spierenburg de aangever op Mark-Jan Vermeeren (2-1) en Peter Wansink (3-1).

Na de wedstrijd alleen maar vrolijke gezichten aan SJZ-kant. Trainer Pistorius vond het een verdiende overwinning. ,,We hebben aanvallend gespeeld en voldoende kansen gecreëerd. Helaas waren we wederom niet effectief genoeg en bleef het onnodig spannend. Hierdoor zit je als trainer toch voortdurend onrustig op de bank. In de ogen van routinier Guus van der Hoeven was het succes van vanmiddag te danken aan rustig aan de bal blijven, een goede organisatie en vanuit het collectief hard werken. Man van de wedstrijd Spierenburg bleef zoals altijd bescheiden en was blij dat hij zijn cluppie een handje had kunnen helpen.

Door de zege doet SJZ goede zaken en mag het stiekem blijven hopen op een plek bij de eerste zes. Hiervoor dient volgende week gewonnen te worden uit bij Warmunda en zal het geen punten mogen morsen thuis tegen Nicolaas Boys. Zondag 17 februari a.s. rond de klok van vieren is duidelijk of SJZ op de valreep het onmogelijke mogelijk heeft gemaakt.

SJZ – Alphen 3-1 (0-0). 72. Spierenburg 1-0, 78. Yagoubi 1-1, 81. Vermeeren 2-1, 85. Wansink 3-1.

Basisopstelling SJZ: Van der Velde, Hulsbos, Van der Hoeven, De Goede, Wansink, Versteegen, Rietkerken (Spierenburg), Pieterse, Vermeeren, Van der Helm, Berg.

Basisopstelling Alphen: De Vries, Boei, Gans, De Bruin, Bogaard, Jansen, Boer, Daniël van Leeuwen, De Lange, Verlaan.