vrijdag, maart 29, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenVideo-analyse in het amateurvoetbal

Video-analyse in het amateurvoetbal

-

column167x60Langs vrijwel ieder hockeyveld staat tegenwoordig een steiger waar vanaf de wedstrijden met camera’s worden vastgelegd. Veel voetbal amateurclubs hebben ook interesse. Maar wat heb je nodig aan apparatuur en computerprogramma’s?

En hoe benut je die beelden het best? Ik tracht in onderstaande column uit te leggen hoe wij bij Voorschoten’97 te werk gaan met videoanalyse.

 

Je hebt iemand nodig die beelden wil maken en je hebt een software programma nodig waarmee je de opgenomen beelden van de wedstrijd kan verwerken. Bij Voorschoten’97 heeft een vrijwilliger zich als cameraman aangeboden. Het is belangrijk dat de cameraman bereid is om te luisteren naar de trainer. Want je zult als trainer eerst moeten ontdekken hoe je het wilt hebben. In het begin werd er steeds ingezoomd naar waar de bal was. Maar daar ben ik niet in geïnteresseerd. Ik wil juist zien wat er gebeurt rond de plek waar de bal is. Ik wil steeds een paar linies hebben. Maar bij corners wil ik wel precies kunnen zien wat er gebeurt voor het doel. De cameraman moet als het ware door mijn bril filmen en niet door zijn eigen bril. De beelden van de eerste wedstrijden heb ik samen met de cameraman bekeken. Ik kon hem na een paar wedstrijden steeds beter aangeven hoe ik het wilde hebben en hij had er plezier in om goed materiaal aan te leveren. Wij hebben een goede camera van een sponsor te leen gekregen die op het dak van onze tribune ter hoogte van de middenlijn staat. Daarmee kunnen we van rand zestien tot rand zestien filmen. Om het hele veld te filmen zou je de camera ook achter een van de doelen kunnen neerzetten, maar daar heeft onze camera te weinig mogelijkheden voor.

 

Naast trainer ben ik ook docent Spel aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding (HALO). Daar heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het gebruik van video in de sport. De turnsectie en atletieksectie werken hier al jaren mee. Die hebben camera’s in de turnzaal en studenten lopen langs een beeldscherm nadat ze gesprongen hebben en bekijken dan hun sprong nog een keer. Ik ben vooral enthousiast geraakt toen ik zag hoe snel er in de hockeywereld werd overgeschakeld op deze nieuwe manier van werken. Ook kleinere hockeyclubs werken daar met videoanalyse. Ik merk wel dat steeds meer voetbaltrainers belangstelling krijgen voor het gebruik van videobeelden om spelers te begeleiden.

 

Meteen bij mijn aantreden bij Voorschoten’97 heb ik de Technische Commissie (TC) enthousiast gemaakt. We zijn goed gaan rondkijken en zijn bij NAC-Sport terecht gekomen. Wij gebruiken het programma NAC-Sport Scout. Dat programma biedt vele mogelijkheden, is gemakkelijk in het gebruik en wordt goed ondersteund door een helpdesk. Er was al een laptop beschikbaar maar die had nog geen goede aansluiting om de beelden van onze camera over te zetten op de computer (het gaat hier om een firewire-aansluiting, zie kader technische benodigdheden voor nadere toelichting). Wedstrijden die ik wil bewaren moet ik op een aparte harde schijf zetten want het zijn hele grote bestanden en die passen niet allemaal op mijn laptop. Meestal sla ik wedstrijden na een of twee weken op.’

 

Het is natuurlijk niet zo dat als je dit programma van NAC-Sport gebruikt je kampioen wordt. Maar het helpt wel. Ik weet zeker dat de jongens beter begrepen wat de bedoeling was. Ik kan op het veld trainen, met magneetjes op het bord aangeven wat er moet gebeuren en tekeningen maken op een flip-over maar beelden zeggen veel meer. Spelers zien zichzelf en anderen staan in de situatie waar de trainer het over heeft. En dat is anders dan ze het zelf beleven. Het voordeel van het programma is dat je een aantal situaties achter elkaar kunt zetten. De opbouw van achteruit zie je niet een keer in de derde minuut en dan weer in de twaalfde minuut. Nee, je zet al die situaties achter elkaar en speelt die af. Dan zien de spelers ook herhalingen. En ik denk dat het belangrijk is bij elk leerproces dat je situaties herhaalt en terugkijkt om ervan te leren.’

 

Op maandag heb ik wel de laptop bij me en bespreek ik soms individueel wat situaties na. Maar op donderdag bekijken we de beelden gezamenlijk en bespreken we situaties gericht op de wedstrijd van het komende weekeinde. Op donderdag is de tactische training en dan herhaal ik na de training met beelden nog een paar situaties, die wij getraind hebben. We bekijken dan na de training wat verdedigende situaties, wat aanvallende situaties en de doelpunten.  Die doelpunten vinden ze natuurlijk fantastisch, dat zorgt voor sfeer en beleving. En ik pak ook wat minder goede momenten.

 

Op zaterdag krijg ik de camera mee na de wedstrijd. ’s Avonds na de wedstrijd ga ik niet meer naar de beelden kijken. Maar op zondagmorgen wel. Mijn assistent schrijft iedere wedstrijd de belangrijke momenten op; bal bij de keeper (begin van de opbouw), corners, goals. Ik ben aan het coachen en geef soms ook momenten aan. “Schrijf even op: negende minuut verkeerde inspeelpass, kans Voorschoten”. Ik begin dan op zondagmorgen om die momenten op te zoeken en nog eens na te kijken. Die momenten markeer ik en geef ik een naam, bijvoorbeeld Opbouw Voorschoten. Als dat twaalf keer gebeurt in een wedstrijd dan heb ik twaalf momenten. Die momenten hebben een vaste lengte van vijf seconden voor het moment tot vijf seconden na het moment. Als ik dat nodig vind dan kan ik de lengte aanpassen. Ik kan het moment eerder laten beginnen om te laten zien hoe wij omschakelen naar de opbouw. Of ik kan het fragment juist langer laten doorlopen om te laten zien hoe we na de opbouw staan. Ik ben zelf niet heel technisch maar ik kan dit wel allemaal zelf doen op de laptop.’

 

Als we het middenveld willen overslaan en meteen de spits willen aanspelen dan moeten we de passlijn naar de spits vrijlopen. Dan geef ik aan: “nu opschrijven”. In het begin moest ik heel veel zeggen. Nu zijn wij op elkaar ingespeeld en heeft hij vaak al het moment opgeschreven voordat ik het noem. Coachen van de zijkant is bijna altijd coachen achteraf. Het is al gebeurd en jij coacht. Op de training kan ik het stopzetten en de bal terugbrengen waar hij was. In wedstrijden lukt dat natuurlijk niet. Videobeelden zijn ook wel achteraf maar ik kan een speler wel als het ware terug in de wedstrijd zetten. Ze zien de situatie terug Ik kan zelfs op de beelden tekenen, net zoals we dat wel kennen van Jan van Halst op televisie. En ik kan hem die tekening meegeven. Dan geef ik met pijl aan waar ik wil dat een speler zich opstelt.’

 

Wat wij nu ook willen gaan doen om tijdens de wedstrijd al te markeren met een laptop en direct na afloop de beelden nog eens laten zien. Om situaties te markeren tijdens het spel moet een laptop aan de camera verbonden zijn. Degene die achter de laptop zit markeert direct de belangrijke momenten. Het zou mij nu een kwartier werk kosten om meteen na de wedstrijd de belangrijkste beelden en goals klaar te zetten zodat ze met een beamer of op een tv kunnen worden afgespeeld. Ik denk dat supporters na een wedstrijd langer bij de club blijven hangen als ze weten dat de hoogtepunten nog een keer worden getoond.

 

Hein van Heek (trainer Voorschoten’97)

 

 

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read