vrijdag, maart 29, 2024
HomeRedactioneelVoorbeschouwingenGHC en RCL zinnen op revanche

GHC en RCL zinnen op revanche

-

voorbeschouwing167x60Revanche is zaterdag het toverwoord op sportpark de Vliet als eersteklassers GHC en RCL elkaar treffen. De bezoekers uit Leiderdorp zijn na twee mindere wedstrijden gebrand op een positief resultaat. De thuisploeg heeft nog een appeltje te schillen met RCL na de 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd, maar wil vooral de zure nasmaak van de uit de hand gelopen confrontatie met Breukelen wegspoelen.

Zijn winnende treffer had een eervoller podium verdiend. Michael de Roode schoot GHC zaterdag op schitterende wijze naar een 2-1 zege op Breukelen, maar door alle randverschijnselen na het laatste fluitsignaal sneeuwde zijn winnende treffer volledig onder. ,,Dat was jammer”, blikt de 35-jarige middenvelder terug. ,,Het was een vrije trap nog voor de middenlijn. Ik maak niet veel doelpunten, maar als ik scoor zijn het vaak mooie goals.”

Na afloop ontspoorde de boel en gingen beide ploegen met elkaar op de vuist. De Roode: ,,Ik liep samen met Jim Blom van Breukelen, met wie ik nog gevoetbald heb, van het veld. Fabian Schouten was daar ook bij. Er werd aan hun trainer gevraagd (Willem Leushuis, red.) waarom hij Dennis Olman geen hand wilde geven. Die trainer bazelde wat over antivoetbal van ons. Op een gegeven moment kwam hun assistent erbij en hij gooide Fabian opeens ondersteboven. Toen ontstond er wat duw- en trekwerk. Erg zonde en een smet op de wedstrijd. Het is nu maar afwachten of de KNVB sancties oplegt.”

GHC-RCL 14 05 11 12Punten in mindering kan de club niet gebruiken. GHC staat weliswaar vierde, maar het gat met de elfde plaats – een promotie/degradatieplek – is maar acht punten. Bovendien staan de Leidenaars samen met RCL en Vitesse Delft bovenaan in de derde periode. De Roode: ,,Het kan nog alle kanten op. We zijn nog volop in de race voor nacompetitie, maar als we twee keer verliezen kunnen we ook zomaar vijfde van onderen staan. In principe richten we ons als promovendus op handhaving, maar wel met een schuin oog naar boven.”

Datzelfde geldt eigenlijk voor medepromovendus RCL, dat drie punten minder heeft. ,,Het belangrijkste is dat we ons veilig spelen. Ik denk dat we met vier of vijf punten al een heel eind zijn”, vertelt laatste man Michel Bloemheuvel. ,,Alles wat we daarna extra pakken is mooi genomen. Maar de derde periode is nu nog bijzaak.” Komende zaterdag hoopt RCL de eerste stap te zetten. Bloemheuvel ziet de thuisspelende Leidenaars als favoriet. ,,Ik vind dat zij iets verder zijn dan ons. GHC heeft een goede ploeg. Wij hebben dat ook, maar als we net iets minder zijn, dan zijn we maar een normale ploeg. Onze kracht is dat we het met zijn zestienen doen.”

Dat collectief gaf eerder dit seizoen nog de doorslag in het voordeel van RCL, toen het op de Bloemerd 1-0 werd. ,,Zij wonnen toen veel meer duels”, stelt De Roode. De routinier verwacht dat de ‘slag op het middenveld’ weer doorslaggevend wordt. ,,RCL schuift achterin graag door en zet de boel snel 1 op 1. Zij dwingen zo de tegenstander tot het spelen van de lange bal. In principe willen wij graag van achteruit opbouwen, maar dat wordt moeilijk als je vroeg wordt vastgezet. Cruciaal wordt daarom wie de duels wint. Ik verwacht geen doelpuntrijk duel. Eerder een uitslag van 2-1 of 1-0.”

Een ding is zeker: een walk-over zoals eind vorig seizoen wordt het zeker niet. RCL was toen in de strijd om een plaats in de nacompetitie gebaat bij een overwinning van GHC- dat kampioen kon worden-  en verloor uiteindelijk met 6-0 (zie het aanplakbiljet van elf maanden terug). ,,Dat was een bijzondere en vreemde situatie, die nooit meer zal voorkomen”, vertelt Bloemheuvel. ,,Maar uiteindelijk zijn we er allebei beter van geworden.”

GHC werd kampioen en RCL bewerkstelligde promotie via de nacompetitie. ,,Dat is mooi voor het Leidse voetbal”, zegt Bloemheuvel. De broer van trainer Frank hoopt dat er veel supporters op de streekderby afkomen. ,,RCL heeft een trouwe achterban, dus daar zal wel een rijtje van komen. En ze kunnen lekker op de fiets. Het kan voor het publiek een leuke wedstrijd worden. Ik verwacht een voetballend potje tussen twee ploegen die allebei van mooi voetbal houden.”

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read