HomeDerde klasseLugdunumVerslag en fotoreportage Lugdunum VR1--Berkel VR2

Verslag en fotoreportage Lugdunum VR1–Berkel VR2

-

Zo nu en dan zal onze redactie ook enige aandacht besteden aan het vrouwenvoetbal. Immers, de groei zit er nog steeds in en het vrouwenvoetbal wint nog steeds aan populariteit. Onze fotograaf J.P. Kranenburg ging dit keer af op een duel in de derde klasse tussen Lugdunum VR1 en Berkel VR2. Voorts ontving onze redactie een ingezonden artikel over de wedstrijd.

Periodetitel voor Lugdunum vrouwen in zicht

Van As: ,,Met deze groep kunnen we een heel eind komen”

In de Kikkerpolder werd zaterdag de kraker in de 3e klasse B bij de vrouwen gespeeld. Koploper Lugdunum vr1 ontving daar nummer twee Berkel vr2. Lugdunum won de wedstrijd met 4-1 en heeft daarmee een grote stap richting de periodetitel gezet. Deze kan over twee weken uit bij VDL worden veroverd. Een knappe prestatie van de vrouwen van Lugdunum, die vorig jaar nog een klasse lager uitkwamen en bij de seizoenstart door de KNVB alsnog in de 3e klasse werden ingedeeld.

De zenuwen waren voelbaar bij Lugdunum, dat een aantal belangrijke speelsters miste. In de eerste helft werd er dan ook slordig gespeeld door de groenwitten en had Berkel duidelijk het betere van het spel.  ,,De tegenstander voetbalde zeker de eerste helft een stuk beter”, zegt Lugdunum-trainer Hans van As. ,,Door hun goede positiespel moesten wij achteruit lopen.  Duels werden niet aangegaan en dus ook niet gewonnen en we liepen achter de feiten aan.”

Toch was het Lugdunum dat al snel op voorsprong kwam. Linksbuiten Dominique van den Bosch ging na een mooie actie richting het doel van de tegenstander en werd net buiten de zestien van achter aangetikt. Dat betekende dat Merel Hansbergen vanaf een meter of twintig mocht aanleggen. Hoewel Hansbergen dit jaar voor de titel ‘Koningin van de assist’ gaat, pikt ze ook regelmatig haar doelpuntje mee. De vrije trap vloog dan ook geweldig in de verre hoek en de wedstrijd had voor Lugdunum niet beter kunnen beginnen.

Berkel legde zich echter niet bij de snelle achterstand neer. Met goed positiespel werd Lugdunum onder druk gezet, maar de kansen werden niet afgemaakt. Pas vlak voor rust wist Berkel de keeper van Lugdunum te verschalken met een rebound uit een vrije trap.  Met een 1-1 ruststand zochten beide teams de kleedkamer op.

Na rust startte Lugdunum een stuk beter. Met een ouderwetse hattrick van topscorer Reanne van Kleef, die in de eerste helft nog onzichtbaar was geweest, werd Berkel over de knie gelegd. De 2-1 viel uit een penalty verkregen door Van den Bosch. Berkel probeerde nog wel terug te komen maar hadden vervolgens zelf een groot aandeel in de 3-1. De laatste vrouw was te twijfelend in de opbouw, waarna Van Kleef de bal afpakte en langs de keeper in het doel gleed. Daarna was de weerstand van Berkel gebroken. Een nieuwe vrije trap van opnieuw Hansbergen werd prachtig voor de goal gebracht, terug gekopt door mid-mid Judith van Manen-Fritchy en vervolgens afgerond door wederom Van Kleef.

Van As: ,,We begonnen een stuk fanatieker aan de tweede helft en dat maakte het grote verschil. Dan ga je het afdwingen. We hebben hun beste spelers goed onder controle gehouden en door effectiviteit de wedstrijdstrijd gewonnen. Na de 2-1 en de 3-1 was de wedstrijd wel gespeeld. We hebben de tweede helft echt uit een ander vaatje getapt. Hun spel bleef iets beter, maar we hebben als team heel gedisciplineerd gespeeld en op wilskracht gewonnen.” Met nog één wedstrijd in de eerste periode heeft Lugdunum nu nog maar een punt nodig om zeker te zijn van de periodetitel.

Van As is zeer te spreken over de resultaten van het team. ,,Ze hebben me al meerdere keren verrast door zich vanuit een achterstand of gelijkspel terug te knokken. Er zit heel veel voetbal in dit team, we hebben een aantal dames met grote individuele klasse en we spellen echt als een collectief. En we hebben de rek en ruimte om niet van één of twee spelers afhankelijk te zijn. Daarnaast is de wilskracht om te winnen en de veerkracht heel groot bij het team.”

Ook Jan van der Reijden, de andere helft van het trainersduo, was vanzelfsprekend erg blij met de overwinning. “Ik ben zeer onder de indruk van ons spel in de 3e klasse. Voetbaltechnisch hebben we een goede ploeg en in elke linie zijn we sterk.”

Van der Reijden trainde vorig jaar het team en had een groot aandeel in de promotie naar de 3e klasse. Door onder andere een zware knieoperatie moest hij vorig jaar noodgedwongen stoppen en het stokje overdragen aan Van As. Toch ging het een paar weken geleden weer kriebelen waardoor de ras-Lugdunumer zich weer heeft aangesloten bij het team. ,,Ik ben erg blij om weer terug te zijn en het is ook heel fijn samenwerken met Hans. Hij is een erg goede trainer en we trainen het team met veel plezier.”

Na de onverwachte promotie aan het begin van het seizoen grapte van As nog dat zijn eerste doelstelling al was bereikt en dat hij zijn best ging doen om nog een keer kampioen te worden. Nu lijkt hij hier toch serieus over te moeten gaan nadenken. ,,Ik ben daar altijd wat voorzichtig in, maar na zaterdag denk ik dat we misschien toch wel meedoen om het kampioenschap. We weten nu zo’n beetje wat er in deze competitie rondloopt en daar doen we echt niet voor onder. En dat maar met twee nieuwe spelers. Natuurlijk moeten we er nu geen druk op gaan leggen, maar ik denk dat we met deze groep een heel eind kunnen komen en lange tijd bovenin kunnen meedoen.”

Opstelling: N. de Graaf, K. van Dijk, M. Klugkist, S. Bell, E. Lohmann, J. van Manen, M. Moene (L. Rosenberg), M. de Jong (I. Bij), M. Hansbergen, R. van Kleef, D. van den Bosch.