donderdag, maart 28, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 5): Mendes Rodrigues scoort voor Galatasaray

Van Amateur naar Prof (deel 5): Mendes Rodrigues scoort voor Galatasaray

-

Dit seizoen volgt de redactie van Leidenamateurvoetbal.nl onze regiogenoten, die momenteel in het profvoetbal actief zijn, weer regelmatig. Dit keer deel 5 van ‘Van Amateur naar Prof’. Hoe verging het ze in de afgelopen weken?

Eredivisie

Lucas Woudenberg (foto) zit met SC Heerenveen duidelijk in een vormcrisis. Na drie competitienederlagen op rij in oktober en uitschakeling in de beker door Willem II (2-1), werden de volgende twee wedstrijden ook niet gewonnen. Op eigen veld was AZ met 1-2 te sterk, terwijl de Friezen op bezoek bij Sparta Rotterdam niet verder kwamen dan 0-0. Woudenberg, die in de jeugd actief was voor VV Zwammerdam, lijkt zijn basisplaats inmiddels kwijt te zijn. Tegen AZ en Sparta begon hij voor het eerst dit seizoen op de bank. Alleen tegen de Alkmaarders kreeg de linksback een invalbeurt in de tweede helft.

Stanley Elbers is weer terug bij Excelsior. De voormalig jeugdspeler van DoCoS en UVS stond sinds eind augustus aan de kant met een knieblessure, maar begin november maakte hij zijn rentree voor de Kralingers in de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen Roda JC. Een kwartier voor tijd verving Elbers aanvaller Ali Messaoud. In de Eredivisie staat Excelsior op dit moment op een verrassende zevende plek.

Het ADO Den Haag van trainer Alfons Groenendijk wist in de laatste twee competitiewedstrijden niet te winnen. In Zwolle verloren de Hagenaren met 2-0 van PEC, tegen Feyenoord werd een week later een punt gepakt (2-2). Erik Falkenburg was in beide duels basisspeler. Leidenaar Mats van Kins (18), die een paar weken geleden nog een contract tekende bij ADO, zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie, maar maakte nog niet zijn officiële debuut.

Voor Ricardo van Rhijn heeft de tijdelijke overstap van Club Brugge naar AZ nog maar weinig succes gehad. De Leidse rechtsachter komt in de hoofdmacht van de Alkmaarders maar sporadisch aan spelen toe. Tegen SC Heerenveen (1-2 winst) kreeg Van Rhijn slechts vier minuten speeltijd, terwijl hij tegen Willem II (3-2 winst) de hele wedstrijd op de bank bleef.

Jupiler League

Bart Sinteur (foto) uit Leiderdorp blijft bankzitter bij Jong FC Utrecht. De 19-jarige rechtervleugelverdediger kreeg in de met 1-2 verloren wedstrijd tegen FC Eindhoven geen speeltijd. Gustavo Hamer komt meer aan spelen toe bij FC Dordrecht. De 20-jarige huurling van Feyenoord was tegen RKC Waalwijk (1-0) en FC Den Bosch (0-3) basisspeler, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg verloor.

Buitenland

Randy Wolters kreeg eind oktober eindelijk weer eens een basisplaats bij zijn club Dundee FC. In eigen huis tegen Hamilton Academical kon de buitenspeler echter niet voor een punt zorgen (1-3 verlies). Een week later tegen Hibernian ging Dundee FC opnieuw onderuit met 2-1 en kwam Wolters niet in het veld. Na vijf nederlagen op rij staan Wolters en zijn teamgenoten op de laatste plek in de Schotse competitie.

Garry Mendes Rodrigues (foto), voormalig speler van FC Boshuizen, is dit seizoen een belangrijke speler voor de Turkse topclub Galatasaray, dat eind oktober voor het eerst in de competitie verloor op bezoek bij Trabzonspor (2-1). Mendes Rodrigues maakte in de slotfase nog de aansluitingstreffer, maar dat doelpunt leverde geen punt op. Het was overigens wel het eerste doelpunt dit seizoen voor de aanvaller. Een week later versloeg hij met zijn ploeg Gençlerbirligi met 5-1, waardoor Galatasaray nog altijd koploper is.

Als international van Kaapverdië leed Mendes Rodrigues afgelopen dinsdag een 4-0 nederlaag tegen Burkina Faso in de laatste groepswedstrijd voor de WK-kwalificatie. Het WK in Rusland was echter al uit zicht voor zijn land.

Binnenkort volgt weer een nieuwe ‘Van Amateur naar Prof’! Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

Foto’s: Orangepictures

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read