vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan Amateur naar Prof (deel 7): Falkenburg toont zijn klasse aan Groenendijk

Van Amateur naar Prof (deel 7): Falkenburg toont zijn klasse aan Groenendijk

-

Dit seizoen volgt de redactie van Leidenamateurvoetbal.nl onze regiogenoten, die momenteel in het profvoetbal actief zijn, weer regelmatig. Dit keer deel 7 van ‘Van Amateur naar Prof’. Hoe verging het ze in de afgelopen weken?

Eredivisie

Lucas Woudenberg komt bij SC Heerenveen nauwelijks meer aan spelen toe. De 23-jarige linksback, die in de jeugd actief was voor VV Zwammerdam, startte in de afgelopen vijf wedstrijden op de bank. Alleen tegen Feyenoord (1-1) en AZ (3-1 verlies) viel hij in na rust. Bepaald goed gaat het de laatste tijd niet in Friesland. In december werden slechts vijf punten gehaald in vijf duels.

Stanley Elbers heeft eindelijk zijn eerste competitiegoal te pakken bij Excelsior. Vorig weekend maakte hij in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Groningen de tweede treffer, nadat hij tegen Ajax (3-1 verlies) was geschorst vanwege zijn twee gele kaarten in het duel met PEC Zwolle (1-2 verlies). De voormalig jeugdspeler van DoCoS en UVS, die de eerste maanden van dit seizoen geblesseerd aan de kant stond, heeft inmiddels zijn ritme weer redelijk teruggevonden. Met de Kralingers presteert Elbers bovendien naar behoren in de Eredivisie. Na achttien duels staat Excelsior op de twaalfde plek met 21 punten.

Het ADO Den Haag van trainer Alfons Groenendijk blijft verrassen. De Haagse ploeg gaat als zevende de winterstop op, mede dankzij Erik Falkenburg die op de dreef is. Zo scoorde de oud-jeugdspeler van VV Oegstgeest en UVS afgelopen vrijdag twee keer tegen PEC Zwolle (4-0) en maakte hij eerder deze maand tegen Roda JC de winnende treffer als invaller (3-2). Uit de laatste vijf duels werden maar liefst negen punten gehaald. De jonge Leidenaar Mats van Kins maakte tegen PEC overigens zijn officiële debuut in de hoofdmacht.

Lees ook: ‘Van Kins maakt langverwacht debuut voor ADO Den Haag’

Ricardo van Rhijn krijgt de laatste weken eindelijk basisplaatsen in de hoofdmacht van AZ. De rechtsachter uit Leiden kwam in zijn eerste maanden in Alkmaar voornamelijk uit voor het beloftenteam en speelde tot eind november slechts zestien minuten in het eerste. Maar nu lijkt de situatie te veranderen voor de achtvoudig international van Oranje. Tegen Heracles Almelo (5-0 winst) stond hij voor het eerst negentig minuten op het veld. En dat gebeurde twee weken later ook tegen SC Heerenveen (3-1 winst). Mede dankzij die twee overwinningen staat de ploeg nu derde in de Eredivisie. Ook bereikte Van Rhijn met AZ de kwartfinale van de KNVB-beker na de 2-4 overwinning bij eerstedivisionist Fortuna Sittard. In die wedstrijd speelde de verdediger 71 minuten.

Jupiler League

Bart Sinteur (foto) uit Leiderdorp kreeg de laatste weken weer wat minuten bij Jong FC Utrecht. De 19-jarige rechtervleugelverdediger kwam in de hele maand november niet in actie, maar in de verloren wedstrijden tegen FC Volendam (2-1) en Fortuna Sittard (3-1) viel hij in de tweede helft in. Tegen FC Emmen (1-2 verlies) en Telstar (0-1) bleef Sinteur het hele duel op de bank. De Utrechters, die in de laatste negen wedstrijden niet wisten te winnen, staan overigens op dit moment laatste in de Jupiler League met slechts tien punten.

Gustavo Hamer kende ook een slechte maand met FC Dordrecht. De laatste vier ontmoetingen gingen verloren tegen respectievelijk NEC (6-0), MVV Maastricht (2-4), SC Cambuur (3-0) en Jong PSV (2-3), waardoor de Schapenkoppen zakten naar de zestiende plek. Hamer speelde in alle wedstrijden negentig minuten, behalve in het duel met MVV dat de talentvolle middenvelder moest missen vanwege zijn vijfde gele kaart van het seizoen.

Buitenland

Randy Wolters (foto) kwam in de maand december niet in het stuk voor bij Dundee FC. De Leidenaar zou deze winter zomaar kunnen vertrekken bij de Schotse club. Garry Mendes Rodrigues, voormalig speler van FC Boshuizen, scoorde afgelopen zondag voor Galatasaray tegen Göztepe en droeg daarmee bij aan de 3-1 overwinning. De 27-jarige aanvaller is met de Turkse topclub wel de koppositie kwijtgeraakt in de Süper Lig aan Istanbul Basaksehir, maar de achterstand is slechts één punt. In de Turkse beker werden Mendes Rodrigues en Galatasaray verrassend uitgeschakeld door Sivas Belediyespor dat met 2-1 te sterk was.

Na de winterstop weer een nieuwe ‘Van Amateur naar Prof’! Tot die tijd zullen onze regiogenoten genieten van Kerst en Oud en Nieuw!

Foto’s: Orangepictures

Tom Mentink
Tom Mentink
Verslaggeving, interviews, redactielid sinds 2011, tevens freelancer bij Leidsch Dagblad, tom@leidenamateurvoetbal.nl

Must Read