donderdag, maart 28, 2024
HomeColumnColumnist Rene SinkeColumn: doe 'ff' normaal

Column: doe ‘ff’ normaal

-

Het meest besproken voetbalnieuws van de afgelopen dagen was naast het afscheid van Wesley Sneijder als international zonder twijfel het wegsturen van NAC trainer Stijn Vreven. Zijn reactie op een beslissing van scheidsrechter Bas Nijhuis was voor laatstgenoemde reden om hem, voor de derde keer dit seizoen, weg te sturen. Binnen de KNVB wordt gepropageerd dat spelers, trainers en leiding respectvol met elkaar omgaan maar het optreden van Vreven getuigde allesbehalve van respect.

Natuurlijk kan je discussiëren over het feit of NAC speler Sadiq door Feyenoord keeper Jones werd getorpedeerd, of dat het precies andersom was en de NAC aanvaller ontoelaatbaar hard doorliep en tegen de Feyenoord doelman opliep. Maar dat geeft je als trainer nog niet het recht een tirade op de scheidsrechter los te laten die zijn weerga niet kent.

De geoefende liplezers onder ons konden letterlijk mee lezen dat Vreven scheidsrechter Nijhuis geenszins een prettig weekend toewenste. Hij deed dit bovendien ook nog op een manier waarbij hij volledig buiten zinnen raakte. Het was beangstigend om te zien hoe Vreven zich opwond en even bekroop mij het gevoel dat zijn hartslag en bloedruk op hol zouden slaan en hij ter plekke een hartaanval zou krijgen.

Ik verwonder me de laatste tijd trouwens steeds meer over het gedrag van trainers. Er zijn steeds meer trainers die zich nadrukkelijk langs de lijn melden om, geheel op hun eigen wijze, hun team te coachen en aanwijzingen te geven. Het merendeel doet dit rustig en gecontroleerd, maar het gedrag van een aantal van hen is een toneelstuk op zich. Als je een beetje gevoel voor humor hebt zie je het kolderieke van hun optreden wel in. Als voetballiefhebber vraag je jezelf af wat de meerwaarde van hun gedrag is.

De volgers van het buitenlandse voetbal komen wat dat betreft wel heel erg aan hun trekken. In Spanje staat trainer Simeone van Atletico Madrid op dit punt op eenzame hoogte. Gedurende de gehele wedstrijd loopt hij als een roofdier binnen de instructiezone te paraderen en aanwijzingen te geven. Naast het feit dat ik er van overtuigd ben dat geen enkele speler zijn armgebaren begrijpt lijkt het er meer op dat hij op Madrid Aeropuerto een vliegtuig binnen staat te loodsen dan dat hij zijn team van nuttige informatie voorziet.

In Italië wordt AC Milan tegenwoordig gecoacht door voormalig middenvelder Gattuso, die als speler het duel niet schuwde en bekend stond om zijn agressieve spel. Dit is terug te vinden in zijn stijl van coachen. Het zou een tweelingbroer van Simeone kunnen zijn want ook hij staat 90 minuten lang te zwaaien en roepen, en geen hond die er iets van begrijpt. Het zou me overigens niet verbazen dat de terreinmeesters van Atletico en AC Milan het gras in hun instructiezone minimaal twee maal per jaar moeten vervangen omdat de beide coaches het totaal ‘kaal gelopen’ hebben.

De Engelse voetballiefhebber wordt wekelijks verwend met het optreden van de heren Conte (Chelsea) en Klopp (Liverpool). De eerste loopt gemiddeld meer dan elke willekeurige speler in het veld. Hij beschikt daarbij ook nog eens over sprintsnelheid, getuige de sprints die hij regelmatig naar de vierde official trekt als hij het (weer) eens niet eens is met een beslissing van de arbitrage. Ook Klopp laat zich regelmatig zien bij, in zijn ogen, twijfelachtige beslissingen van de arbitrage. Gelet op de vele close ups waarbij hij een grimas vertoont waarbij zijn onderkaak gelijk een pitbull tien centimeter naar voren steekt lijkt hij wel beter in staat om zijn onvrede en woede te controleren. Maar als hij ontploft dan is het ook meteen een vulkaan die tot uitbarsting komt. Beide heren uiten zich verbaal op hun eigen manier; Conte met Italiaanse dramatiek en Klopp met een enigszins dominante bitsige manier van communiceren. Als je bij die incidenten naar de ogen van beide heren kijkt vraag ik me overigens af of ze tijdens de voorbereiding op hun wedstrijd samen met hun harde kern supporters in de pub een biertje en/of nog wat andere stimulantia gebruikt hebben.

Het lijkt er op dat wij in Nederland nu ook een trainer hebben die dit soort (verkeerde) aandacht trekt . Toen mijn vrouw opmerkte dat ze blij was dat het er in het amateurvoetbal allemaal nog gemoedelijk aan toeging en dat ik dus niet geconfronteerd werd met dit soort (wan)gedrag, antwoordde ik: ,,Nou dan heb ik een verrassing voor je.” De ervaring leert mij namelijk dat het gedrag van de Nederlandse (amateur) trainer ook niet altijd de schoonheidsprijs verdient. De goeden niet te na gesproken, merken we dat de verruwing van taalgebruik en het wangedrag van trainers en leiders op de amateurvelden hand over hand toeneemt. Als scheidsrechter kan ik dat meestal nog wel de baas zijn door een trainer te waarschuwen en/of te vermanen en hem te vragen vooral zijn team te coachen (daar wordt hij immers voor betaald) en het coachen van mij aan de KNVB over te laten. Buiten hetgeen ik zelf meemaak hoor en zie ik bovenstaande ontwikkeling helaas ook terug bij wedstrijdverslagen op regionale en lokale radio- en tv zenders.

Tijdens het gesprek met mijn vrouw moest ik onwillekeurig denken aan Tim, Jesper, Britt, Wouter en Naomi. Zomaar willekeurig een aantal kinderen die de afgelopen maanden bij één van mijn wedstrijden als pupil van de week aanwezig waren. Kinderen die de voorbereiding, opkomst, toss en aftrap van het eerste elftal mee mogen maken en als hoogtepunt in hun prille voetbalcarrière de doelman van de tegenstander de bal om de oren mogen jagen. Tot dusverre is het hele evenement een groot feest voor ze en mogen ze na het scoren van de goal en het houden van de tossmunt (wie maak je tegenwoordig nog blij met één euro) dolgelukkig tussen hun grote voorbeelden (de spelers van de selectie) en hun trainer plaatsnemen op de bank.

Ik hoop dan altijd maar dat ze niet geconfronteerd worden met een pseudo Vreven, Simeone, Gatusso, Conte of Klopp, en zich dus niet als een clown langs de lijn ophoudt, maar dat de trainer in kwestie zich bewust is van het feit dat hij een voorbeeldfunctie heeft en zich realiseert dat zijn gedrag normbepalend is voor de bank en de betreffende pupil. Aan trainers (en begeleiding) wil ik vragen om dit in het achterhoofd te houden. Ik wil ze dan ook verzoeken om zich, conform het motto van de KNVB, respectvol te gedragen; met andere woorden ‘doe ff normaal’.

Overigens kan ik het niet laten om dit na afloop in de bestuurskamer, als de pupil nog even in het zonnetje wordt gezet, nog even te controleren door hem of haar te vragen of hij of zij het leuk gevonden heeft maar vooral of hij of zij nog nieuwe woorden heeft geleerd op de bank of in de kleedkamer.

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Must Read