zaterdag, april 20, 2024
HomeColumnColumn: Gedonder in en rond de 16-meter

Column: Gedonder in en rond de 16-meter

-

In het hedendaagse voetbal zijn spelhervattingen rond de 16-meter van de tegenstander en corners belangrijke wapens. Op deze momenten wordt de luchtmacht (lange en fysiek sterke spelers) naar voren gestuurd om onrust binnen de 16 meter te stoken en de beste positie te kiezen om te scoren. Bij dat soort momenten is het natuurlijk hinderlijk dat de verdedigende partij daar iemand neergezet heeft om dit te voorkomen. Het gevolg: duwen, trekken, vasthouden, hinderen  en nog veel meer acties om te voorkomen dat de aanvaller op de gewenste positie kan komen. Aan de andere kant laten aanvallers zich ook niet onbetuigd en doen van alles om de bal te kunnen spelen. Het gevolg is dat er voorafgaande aan een corner of vrije  trap, maar ook veelal nadat de bal gespeeld is, over en weer shirts worden vastgehouden en/of tegenstanders geduwd en omgetrokken worden.

Veel scheidsrechters kiezen in deze situatie de veilige en makkelijk weg en fluiten alleen voor  aanvallende fouten. Het bestraffen van een verdedigende fout betekent immers dat de bal op de stip gaat, met al het gedonder wat je als scheidsrechter over je heen krijgt. Dit ‘gedoe’ binnen de 16-meter is al tijden een doorn in het oog van trainers en toeschouwers. Soms lijkt het wel of er bij dit soort spelhervattingen een wedstrijd ‘vrij worstelen’ wordt uitgevochten. Al jaren wordt er gevraagd om harder op te treden tegen deze overtredingen en dit soort duels uit te bannen. Op instructie van de FIFA/UEFA moeten scheidsrechters de spelhervatting pas laten plaatsvinden wanneer zij een verdediger en een aanvaller die te intiem met elkaar aan het ‘rommelen’ zijn, eerst aangesproken en gewaarschuwd te hebben. Braaf wordt er dan door beide spelers ‘ja’ geknikt terwijl ze terug lopen naar hun uitgangspositie en hun ‘worstelwedstrijd’ daar gewoon voortzetten zonder dat er enige consequenties aan vast zitten.

In de recente wedstrijd AZ-PSV koos scheidsrechter Kevin Blom er voor om bij een corner van PSV een soortgelijk incident binnen de 16 meter te bestraffen met een strafschop. Hij zag een overtreding van de centrale verdediger van AZ (Vlaar) die een aanvaller van PSV (De Jong) omver duwde/omarmde en wees gedecideerd naar de stip. Hij deed dit terwijl hij een vrij en onbelemmerd uitzicht had op het voorval. Natuurlijk ontstaat dan de discussie of dit een terechte en juiste beslissing was, immers De Jong ging maar al te gretig naar de grond en was het contact, de overtreding , nou zo zwaar? Vooropgesteld dat ik geen uitgesproken fan ben van Kevin Blom kon ik zijn beslissing wel begrijpen. PSV haalt veel rendement uit haar corners en De Jong werd daarom door twee man ‘in de gaten gehouden’. Bij het nemen van de corner liep hij weg bij zijn twee bewakers, werd vervolgens door hen ‘achtervolgd’, waarbij hij door één van hen in de rug werd gelopen terwijl de andere in het voorbijlopen aan zijn schouder/nek trok. Toen Blom vlak voor tijd nog een directe rode kaart aan Vlaar gaf (een beslissing die naar mijn mening wel te zwaar werd bestraft en inmiddels hiervoor ook is vrijgesproken) en een buitenspelgoal van AZ afkeurde, was dat voor AZ trainer John van de Brom genoeg reden om Blom publiekelijk af te kraken. Natuurlijk kan en mag je een mening hebben over de beslissingen die door een scheidsrechter genomen worden. Natuurlijk kan en mag je het met bepaalde beslissingen oneens zijn, maar het gaat wel erg ver om te beweren dat een scheidsrechter niet capabel is om een ‘topwedstrijd’ te kunnen leiden.

Blom floot in mijn ogen zeker niet zijn gelukkigste wedstrijd maar het is echter wel een feit hij al jaren op de internationale lijst van arbiters staat en met regelmaat ‘grote’ Europese wedstrijden arbitreert. Een lijst die door de UEFA wordt vastgesteld en waarvoor je toch echt iets in ‘je mars moet hebben’ om er te komen. Opvallend was dat Van de Brom in de persconferentie voorafgaande aan de wedstrijd al aangaf dat hij niet blij was met Blom als scheidsrechter omdat deze zijn club in het verleden al een paar keer benadeeld zou hebben. Ik vind het nogal wat dat iemand die als trainer zelf nog geen aansprekende nationale of internationale erelijst heeft opgebouwd zich zowel voor als na de wedstrijd zo uitlaat over het niveau van de arbitrage.

Ook op de televisie werd er uitgebreid teruggekeken op het optreden van Blom en waren de meningen over zijn beslissingen verdeeld. Maar in alle ‘praatprogramma’s’ werd er ook nadrukkelijk op gewezen dat v.d. Brom erg weinig sprak over het eigen falen van AZ en zijn rol daarin. Immers AZ bleek door grove fouten in een ‘topwedstrijd’ niet in staat om een 2-0 voorsprong over de streep te trekken omdat het de eerste twee tegengoals wel erg knullig weg gaf. Bij FC Utrecht – ADO vielen in de slotfase de beslissingen van Dennis Higler in het nadeel van ADO uit, terwijl bij Excelsior-Willem II een hele lichte overtreding binnen de 16 meter door Edwin v.d. Graaf zwaar werd bestraft met een strafschop en een rode kaart. Achteraf het kantelmoment van de wedstrijd deze rode kaart. Bij Ajax-Heracles floot Nijhuis, dan weet iedereen dat het er behoorlijk hard aan toe mag gaan. Daarnaar gevraagd onthielden de trainers zich respectvol van commentaar.

Komend weekend staat de bekerfinale op het programma. Ik hoop in ieder geval voor Van de Brom dat de KNVB in haar bestand een capabele scheidsrechter weet te vinden……….

Rene Sinke
Rene Sinke
Voormalig docent en onderwijsmanager aan de Politieacademie, actief scheidsrechter voor de KNVB, ruim 12, 5 jaar actief geweest in de top van het amateurvoetbal. -Voormalig docent arbitrage bij de KNVB, voormalig trainer en jeugdleider, voormalig voorzitter van zondag 2e klasse ESTO. Reageert kritisch en direct op ontwikkelingen binnen het (amateur) voetbal en benut daar columns voor die regelmatig te lezen zijn op LAV.

Must Read