HomeDerde klasseASCASC wint lelijk en onverdiend bij kansen morsend Sporting Leiden

ASC wint lelijk en onverdiend bij kansen morsend Sporting Leiden

-

Derde klasse A (zondag) – ,,Het was echt een lelijke en onverdiende overwinning van onze kant deze 1-2 uitzege op Sporting Leiden. Maar ja, als zij de kansen niet benutten dan kan ik er ook niks aan doen”, aldus de sportieve ASC-aanvoerder Sean Goebel (foto hieronder) na afloop van de wedstrijd, een echte streekderby. Invaller Mohammed Berdai van de Leidse thuisploeg: ,,Ik was twee maanden geblesseerd en had vanmorgen al met het tweede meegespeeld. Maar nu hadden ze me toch nog even nodig achterin. Alleen met die lange ballen van ons naar voren in de tweede helft ging het niet echt lukken. Jammer, maar het was niet anders.”

Zo blijft ASC voor de Leidse ploeg een lastige tegenstander na 0-0 thuis vorig seizoen en er uit zelfs van een veegpartij met een 7-0 verlies sprake was. Waar ASC vorig seizoen een plaats lager eindigde dan FC Rijnland met twee punten minder, stonden ze dit seizoen tot dusverre ook weer relatief dicht bij elkaar. Sporting Leiden noteerde een vijfde plek met 7 uit 4 waar de Oegstgeestenaren een tiende plek in namen met 4 uit 3.

Opvallend bij beide teams was het feit dat er weer een andere doelman tussen de palen stond. Bij de thuisploeg was dat Jeffrey Smeele in plaats van Wessel Sels en vervingen de veldspelers Koos Habraken en Wim de Bolster nu Mike Filippo en Koos de Haas. Bij ASC verving de eerder geblesseerde tweede doelman Tim Laan de derde doelman Joost van Aggelen en verder waren het dezelfde spelers als twee weken geleden bij de fraaie thuiszege op DIOS.

Sporting Leiden-trainer Kevin Wassenaar had zijn jongens een duidelijke opdracht meegegeven, ‘d’r op en d’r over’. Dat was niet aan dovemans oren gericht: na een paar minuten zorgde De Bolster met een strak schot van dichtbij voor de 1-0. De Leidse aanvallers Gökhan Yazici en Tolga Karpuz zorgden voor veel dreiging en een 2-0 leek op til. Maar een stief kwartiertje later strafte ASC-aanvaller Rutger Hoogkamer slecht Leids uitverdedigen af door de bal in de rechterhoek te tikken, 1-1. Halverwege de eerste helft moest Karpuz het veld verlaten met een hamstringblessure. Pas na een paar minuten kon hij worden vervangen door De Haas. Ook ASC doelpuntenmaker Hoogkamer had ergens last van want na een half uurtje spelen werd hij vervangen door Jesse Tas. ASC-trainer Mo Bougrine zette wat om en Tas startte als laatste man. De zeer behendige aanwinst Ilker Kacar ging als rechterspits spelen. Waar de Leidenaren vele kansen misten, lukte het de bezoekers wel te scoren: de ervaren, immer sleurende Ward Buijze was bij een hoekschop alle Leidse verdedigers te slim af en zorgde voor de 1-2. De vele onbenutte Leidse kansen zorgden voor voldoende Leidse humor langs de kant richting eigen spelers: ,,Heeft hij stage gelopen bij Ajax? Ik denk dan op het kantoor en niet het veld”, ,,Moet hij niet een bril nemen?”, het waren maar twee van de vele komische uitspraken die de Leidse supporters lieten horen.

In de rust bleef Habraken zijn meters lopen na de opgedane blessure in de eerste helft. Behalve de wissel van Tijs Bonte voor Mo Abassi bij Leiden waren er geen mutaties in de tweede helft. In deze tweede helft hanteerde de thuisploeg vooral de lange bal zonder veel positief gevolg. Voor ASC-trainer Bougrine betekende deze speelwijze  niet met de kont in de goal gaan liggen, want dan roep je de problemen over jezelf af. De opportunistische aanpak van Sporting Leiden leidde toch tot diverse schoten en doelrijpe kansen, waaronder van invaller Bonte, maar ASC-doelman Laan was de grote ‘sta in de weg’. Naast het passievolle gevecht om de bal, was het feit dat de klok vele minuten te laat na rust zijn taak weer hervatte het meest opvallende feit. De Leidse verdediger Berdai (foto hieronder): ,,Ik kwam er met nog twintig minuten te spelen in voor Henk Brandt. Toen de scheidsrechter twaalf minuten extra tijd bij telde merkte ik wel dat ik al een wedstrijd in de benen had.”

Wassenaar stuurde zijn laatste man, de lange en kopsterke aanvoerder Danny Maaskant ook naar het front. Strijd, beleving, humoristische aanmoedigingen en het naar voren pompen van de bal door de thuisploeg, het was allemaal te beleven op sportpark De Morsch. Bij ASC viel de technisch vaardige aanvaller Kacar nog geblesseerd uit en hij werd vervangen door de jonge Kees van Leeuwen die zelf weer in de vijfde minuut van de extra tijd met een blessure werd vervangen door Sterre Kramers. De thuisploeg kreeg nog diverse grote mogelijkheden  met als absolute hoogtepunt het snoeiharde schot van ASC-verdediger Jeroen van Bergen van drie meter op zijn eigen lat. Als de Oegstgeestenaren het koppie erbij hadden gehad dan hadden ze slim counterend de eindstand makkelijk op 1-4 kunnen brengen, maar de voetbalintelligentie droop er tot wanhoop van trainer Bougrine niet vanaf in die slotfase. Zo werd het na de ruim bemeten extra tijd een definitieve 1-2 voor ASC. Aanvoerder Goebel van de uitploeg: ,,Gelukkig hebben we de blamage van vorige week tegen AVV Alphen weg kunnen poetsen. Deze 1-2 was zeker niet verdiend. Dat heb ik ook tegen de Sporting-spelers gezegd. Ik ken er veel van, dat is ook het leuke aan zo’n streekderby.”

Waar ASC opklom naar de zevende plek met 7 uit 4 (4-5) daalde Sporting Leiden naar de achtste plek met 7 uit 5 (12-10). Komende week wacht de Leidse ploeg de uitwedstrijd bij RKDES, tweede met 13 ut 6 (13-7), dat onverwacht met 1-0 bij MMO verloor. ASC ontvangt thuis Voorschoten’97, vijfde met 8 uit 5 (15-11) dat vandaag vrij was. De slotopmerking deze gave voetbalmiddag was er van de Leidse voetbalsupporter bij het betreden van de kantine: ,,Heb ik toch mooi bijna een kwartier extra voetbal gezien en ik hoefde er niks meer voor bij te betalen.” Waar vind je dit nog? Op Sportpark De Morsch!

Sporting Leiden – ASC  1-2 (1-2). 3. De Bolster 1-0, 16. Hoogkamer 1-1 en 35. Buijze 1-2. Scheidsrechter: I. Buitenman. Toeschouwers: 98.

Sporting Leiden: Smeele, J. Maaskant, Mink, Habraken, Heemskerk, D. Maaskant, Yazici, De Bolster, Abassi (46. Bonte), Brandt (71. Berdai) en Karpuz (24. De Haas).

ASC: Laan, Van Bergen, Goebel, Fernane, Schouten, Kuipers, Van Zandwijk, Kacar (73. K. van Leeuwen, 90.+5 Kramers), Buijze, Hoogkamer (29. Tas) en T. van Leeuwen.