HomeZaterdagDerde klasseBlaffend Zwammerdam bijt niet en verliest van Alphia

Blaffend Zwammerdam bijt niet en verliest van Alphia

-

Derde klasse A (zaterdag) – Aan de Sportlaan te Alphen stond een ware ‘derby’ gepland. De debutant in de derde klasse, Alphia, ontving Zwammerdam. De thuisclub won na een 2-0 ruststand met 3-1 en kreeg daarmee zeker op basis van de tweede helft teveel van het goede. Winnende trainer Angelo Leverock vatte de wedstrijd van zijn team kort en bondig samen en sloeg daarmee de spijker op zijn kop: ,,De eerste helft was redelijk van onze kant, in de tweede helft was Zwammerdam veel beter en had ook zomaar de gelijkmaker kunnen vallen.”

Na het gebruikelijke aftasten waarbij de Dammers het betere van het spel hadden, stond na een kleine tien minuten spelen ‘ineens’ de 1-0 op het scorebord. Een wegens gevaarlijk spel (te hoog been zonder de tegenstander te raken) toegekende indirecte vrije schop werd uiteindelijk door Vincent Hoogervorst vanaf een meter of tien binnengeschoten. Op dat moment tegen de verhouding in, maar met nog ruim tachtig minuten op de klok om de achterstand om te buigen leek er niets aan de hand voor de gasten. Een paar minuten later had Jan van Dorp de gelijkmaker op zijn schoen, maar een zo op het oog niet te missen kans werd door keeper Robbert Plug onschadelijk gemaakt.

Zwammerdam was tot aan het doelpunt de betere ploeg, kreeg ook nog een enorme kans, maar vergat hierna te voetballen. Een goedlopende aanval van de gastheren die begon bij Bryan de Bruin kwam via Sander Egberts bij Hoogervorst terecht, maar een slap rollertje in de handen van Emiel Samsom was het eindresultaat. Halverwege de eerste helft riep een enthousiaste toeschouwer vanaf de tribune “Zwammerdam, stop nou eens met die lange ballen” en die wanhoopskreet was terecht. De gasten begonnen sterk maar na de vroege achterstand en het missen van de kans op de gelijkmaker verzandde men in het te snel zoeken van de diepte. Tot overmaat van ramp vergrootte de thuisploeg tien minuten voor rust de voorsprong. Na een pittige overtreding aan de zijlijn besloot de man in het zwart de voordeelregel toe te kennen en belandde de bal uiteindelijk na een (vermeende) duwfout op de stip. Hoogervorst wist wel raad met dit buitenkansje en zo was het verschil twee. Dezelfde speler had vlak voor rust nog de hattrick op zijn schoen, maar zijn inzet belandde buiten bereik van de keeper op de paal. Het laatste woord voor het rustsignaal was voor de gasten. Een omhaal van Reijer Peters trof echter geen doel en de vervolgende inzet van Jordi de Groot bracht niet meer op dan een hoekschop. De rust werd bereikt met een 2-0 stand in het voordeel van Alphia. Het leek een veilige marge, maar de wedstrijd was op dat moment zeker nog niet gespeeld.

De bezoekers kwamen wederom sterk uit de kleedkamer. De thuisploeg moest terug en kwam er niet meer aan te pas. Halverwege de tweede helft werd de spanning teruggebracht. Via de paal kwam de bal voor de voeten van De Groot terecht en die bracht het verschil terug naar één. Op dat moment verdiend, de verwachting ‘erop en erover’ lag gezien het spelbeeld zeker voor de hand. Hierna ging de equipe van trainer Jack Harmsen achterin 1 op 1 spelen en raakten ze de regie kwijt. Kansen werden niet meer gecreëerd, en er werd zoveel ruimte weggegeven dat Alphia via de omschakeling een aantal goede mogelijkheden kreeg. De grootste kans was een aantal minuten voor tijd voor invaller Jake van Rijn. Hij kon alleen op doelman Samsom afgaan maar schoot de bal naast. Nauwelijks een minuut later was dezelfde Van Rijn het eindstation van een omschakelmoment. Na een uitbraak aan de rechterkant en een voorzet op maat van Pascal Hellingerwerf gaf hij het laatste tikje en bracht de eindstand op 3-1.

Trainer Harmsen baalde na afloop van het verlies: ,,In de eerste helft waren wij tot aan de achterstand de betere ploeg. Door een in mijn ogen scheidsrechterlijke dwaling krijgen wij een vrije trap tegen op vijf meter van het doel welke wordt binnengeschoten. Ook de 2-0 kwam voort uit een discutabel moment, een makkelijk gegeven penalty brengt dan het verschil op twee. Hierna waren wij het wel even kwijt maar toch kregen wij in de eerste helft nog genoeg kansen en mogelijkheden om de achterstand te verkleinen. In de tweede helft hebben wij echt alles geprobeerd om de opgelopen schade ongedaan te maken ,maar na de aansluitingstreffer gingen wij achterin een op een spelen en dat pakte niet heel goed uit waardoor het zelfs nog 3-1 werd. Ik kan me absoluut vinden in de woorden van mijn collega van Alphia, alleen krijgen wij daar helaas geen punten voor.” Door het ruime verlies van Lugdunum klimt Alphia naar plek drie. Zwammerdam blijft op plek elf staan, maar hoeft gezien het vertoonde spel zeker niet te wanhopen.

Alphia – Zwammerdam 3-1 (2-0) 9. 1-0 Hoogervorst, 36. 2-0 Hoogervorst, 67. 2-1 De Groot, 86. 3-1 Van Rijn. Scheidsrechter Van Ekelenburg, Toeschouwers 160.

Opstelling Alphia : Plug, Duurham (62. Meijer), F. Buynink, D. Buynink, Hellingerwerf, Lipsius (74. Hazenbroek), Hoogendoorn, Hoogervorst, Zuijdervliet, De Bruin (82. Van Rijn).

Opstelling Zwammerdam : Samsom, Van Asselt, Van Dorp, Jansze, Van den Berg, Kremer, M. Bons (66. Engelberts), Peters, De Groot, Woudenberg, Kramer (46. J. Bons).

Foto’s: met dank aan Jaap Peters